Pe unde s-o mai zgârii (5). România de pe Nistru.

Republica Moldova este pe cât de aproape, pe atât de departe. Ne despart de ea niște șosele discutabile, niște granițe false și câteva decenii în care cele două maluri ale Prutului păreau să se afle pe continente diferite.

Mulți frați moldoveni au venit în România după căderea comunismului, dar prea puțini români le-au întors vizita. Și rău au făcut. Moldova, chiar dacă suferă economic și social, este un tărâm plin de farmec și autenticitate. O Românie care, din anumite puncte de vedere, și-a păstrat inocența.

Așa cum probabil ai intuit deja, astăzi îți propunem s-o zgârii dincolo de Prut. Călătoria noastră începe cu o traversare de la vest la est a Moldovei, până la Orheiul Vechi, pe Valea Răutului.

Orheiul Vechi, după cum îi spune și numele, e vechi. Foarte vechi. Începând cu fortăreața dacică de la Butuceni, continuând cu așezarea tătărească Shehr Al Jedid, ale cărei rămășițe se văd și azi și culminând cu cetatea pârcălabilor lui Ștefan cel Mare, fortificată în secolul XIV.

orhei

Orheiul Vechi, pe malul Răutului

Cea mai importantă atracție a regiunii o constituie cele 350 de așezămintele monahale în care călugării ortodocși s-au nevoit și s-au rugat timp de secole. Frumusețea peisajului și liniștea maiestuoasă a văii îi vor face să se crucească chiar și pe cei mai puțin duși la biserică.

Un pic mai sus pe malul Nistrului, la Țipova, descoperim cele mai vechi mânăstiri rupestre din Moldova. Legenda spune că miticul poet Orfeu a intrat în iad, în căutarea Euridicei, printr-una dintre peșterile de aici.

tipova

Mânăstirea rupestră de la Țipova

Dacă tot suntem în zonă, o ținem pe Nistru în sus până la Mânăstirea Saharna. Partea construită datează din anul Declarației de Independență a SUA, 1776, dar începutul activității monahale în peștera adiacentă se pierde în negura vremii.

Dacă drumurile proaste din Moldova te-au umplut de draci, trebuie să știi că la Saharna se desfășoară periodic slujbe de exorcizare în masă. Rezervă-ți un loc.

cascada

Saharna, cascada Groapa Țiganului.

Saharna nu este doar un important centru religios, ci și o rezervație peisagistică de o rară frumusețe. Cele două râulețe care străbat zona taie în piatra raionului Rezina canioane adânci de până la 160 de metri. Aici se află și cea mai spectaculoasă cascadă din Moldova,  zisă Groapa Țiganului, înaltă de 4,5 metri și adâncă de 10.

Pe drumul înapoi către România de Vest, îți recomandăm o oprire la cramele Mileștii Mici, la sud de Chișinău unde, în cei 200 de kilometri de galerii subterane, se ascunde cea mai mare colecție de vinuri din lume.  În cramă se intră cu mașina. De ieșit...fiecare cum poate.

O călătorie de-a lungul Nistrului ne dezvăluie o Moldovă mistică, intensă și spectaculoasă.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.