Poliția Română și amenzile ei ilegale.

A fost nevoie de un șofer cu sânge în instalație ca să aflăm (sau să ne reamintim) o realitate inimaginabilă: Poliția Română dă amenzi la plesneală, bazându-se pe faptul că mulți dintre conducătorii auto nu-și cunosc drepturile prevăzute de lege.

Așa cum arată Clujust, șoferul cu pricina a atacat în instanță un proces verbal al poliției rutiere în care figurau două contravenții: depășirea vitezei legale și neprezentarea poliței RCA.

După judecare, instanța Judecătoriei Alba Iulia a decis că amenda de 870 RON aplicată pentru a doua contravenție este ilegală, deoarece legea nu obligă șoferii să prezinte polița, ci doar să aibă un contract de asigurare obligatorie valid. A rămas în picioare doar amenda pentru viteză excesivă.

Iată ce spune legea, citată în sentință:

”În ceea ce privește cea de a doua contravenție reținută în sarcina petentului, potrivit art. 147 alin.1 pct. 1 din H.G. nr. 1391/2006, conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat: să aibă asupra să actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare și, după caz, atestatul profesional, precum și celelalte documente prevăzute de legislația în vigoare.”

Vedem, deci, că polița RCA nu apare printre documentele obligatorii stipulate de lege. Mai mult, în cazul în care șoferul nu are polița la el nici în format fizic, nici în format electronic, agentul de circulație este obligat prin lege să verifice prin alte metode existența unui contract de asigurare obligatorie.

Concret, Norma 20/2007 a ASF arată că agentul trebuie să interogheze baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă, lucru pe care îl poate face în câteva zeci de secunde mulțumită tehnicii „din dotare”.

Sentința judecătorească concluzionează fără echivoc:

 “Rezultă, așadar, că în cazul neprezentării poliței de asigurare pe suport hârtie sau în format electronic, agentul constatator trebuia să recurgă la o modalitate de verificare alternativă și nu să se limiteze la constatarea neprezentării poliței de către petentul oprit în trafic.“

Un pas mic pentru șoferul cu pricina, un pas important pentru toți conducătorii auto din România. Nimeni nu te poate amenda pentru că nu ai la tine polița RCA, indiferent de format. Cunoaște-ți drepturile. Și fă-ți asigurarea pe RCA.RO.

Un șofer din Alba creează un precedent legal important.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.