Scandalul „Dieselgate” se mută în Europa. Pe cine au luat procurorii în colimator.

Producătorul auto Renault a recunoscut marți, 8 iunie, că a fost pus sub acuzare de un tribunal francez pentru înșelătorie, transmite Agerpres.

Acuzația se referă la falsificarea emisiilor poluante ale unor modele diesel. Aceeași acuzație care, dovedită între timp, le-a dat celor de la Volkswagen o lovitură năucitoare în scandalul cunoscut ca Dieselgate.

Renault precizează că i s-a ordonat să depună o cauțiune de 20 de milioane de euro și să ofere o garanție bancară de încă 60 de milioane.

Ancheta procurorilor francezi a început în 2017, când un alt producător din Hexagon, Peugeot (parte a grupului Stellantis) a fost prins cu fofârlica, unele dintre modelele sale emițând de zece ori mai mult oxid de azot decât permiteau reglementările.

Scandalul survine într-un moment în care, sub timona noului CEO, Luca de Meo, Renault încearcă să se reinventeze după pierderile masive cauzate de pandemie. În ultimul al financiar, compania a raportat pierderi de 8 miliarde de euro, pe fondul scăderii vânzărilor cu 21%.

Printre direcțiile noi de dezvoltare se numără concentrarea pe piața automobilelor electrice sau introducerea principiilor economiei circulare în procesul de producție.

Renault a contestat acuzația și susține că toate vehiculele au fost omologate confom cu legile și reglementările valabile în perioada omologării.

Scandalul Dieselgate a izbucnit în 2015, când Agenția Americană pentru Protecția Mediului (EPA) a acuzat grupul Volkswagen de falsificarea emisiilor de oxid de azot. VW a recunoscut că a echipat un număr de 11 milioane de mașini cu un software capabil să falsifice emisiile poluante. Grupul german a plătit amenzi și despăgubiri totalizând 30 de miliarde de dolari.

Dacă îți plac articolele noastre, te mai așteptăm pe aici. Ca să afli lucruri interesante sau ca să îți faci polița RCA online în doi timpi și trei mișcări.

Grupul Renault este acuzat că a falsificat emisiile poluante ale mașinilor sale diesel.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.