Supermodele auto (6). Kaiser-Darrin: „Cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată.”

Henry J. Kaiser (1882-1867) a fost unul dintre exponenții cei mai spectaculoși ai capitalismului american din prima jumătate a secolului XX. Un fel de Henry Ford ceva mai puțin cunoscut.

Kaiser a intrat în afaceri cu un studio foto, apoi s-a apucat de construcții de drumuri, domeniu în care a făcut, cum se spune, primul milion de dolari. În anii celui de-al doilea război mondial a trecut la construcția de nave de război, domeniu în care, deși nu avea niciun fel de pregătire, a excelat. Iar în anii de după război, intuind cererea explozivă de autoturisme, a convertit o fostă fabrică de bombardiere într-una de mașini și a intrat pe piață.

Compania Kaiser Motors a avut succes din prima zi, prin modelul Henry J, o mașină populară și ieftină. Dar Kaiser a sesizat o altă oportunitate: automobilele sport, care la acel moment reprezentau o raritate pe piața americană, provenind în mare parte din Anglia.

k1

Pentru a-și duce la îndeplinire planul, Kaiser a intrat într-un parteneriat plin de năbădăi cu sclipitorul designer auto Howard Darrin, care mai oferise consultanță și giganților Packard și General Motors. Au stabilit termenii colaborării, iar designerul s-a apucat de treabă.

La începutul anului 1952, Kaiser a făcut o vizită la aterlierul lui Darrin pentru a vedea prototipului noului model sport. Era o mașină revoluționară pentru acea vreme, cu o caroserie din fibră de sticlă, uși culisante și centuri de siguranță (un singur model american mai avea centuri pe vremea aceea). Lui Kaiser, prototipul „pupăcioasei”* nu i-a plăcut deloc, dar tânăra lui soție a zis: Iubitule, mașina asta e cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată!

k2

După cum se poate observa și din imagini, doamna Kaiser a cam avut dreptate. Și, datorită ei, a apărut Kaiser-Darrin. Deși impecabil construit, modelul a fost de la început sub-motorizat pentru pretențiile sport pe care le ridica. Motorul de 91 de cai propulsa mașina de la 0 la 100 km/h în 15 secunde, iar viteza maximă era de doar 153 km/h. Coroborând asta cu un preț foarte piperat, Kaiser-Darrin nu a fost un mare succes de casă. În total, s-au produs doar 453 de exemplare, iar după doar câțiva ani compania, confruntată cu probleme financiare, a închis linia de producție a mașinii sport.

k3

Însă povestea nu se oprește aici pentru că Howard Darrin a preluat tot stocul rămas, l-a remotorizat până la 300 de cai și 233 km/h și l-a vândut cu mare succes clienților californineni sub numele Kaiser-Darrin Special. O astfel de mașină, perfect conservată, s-a licitat acum trei ani până la 176,000 de dolari americani.  Nu știm unde ia RCA online proprietarul, dar am fi onorați dacă ar apela la noi.

k3

* În 1952, la lansarea prototipului, un jurnalist auto a scris despre grila față a mașinii „zici că vrea să-ți dea un pupic.”

Această mașină e dovada că nevasta are întotdeauna dreptate.

Citește în continuare . . .

Cea mai rapidă româncă pe două roți: „La noi, confortul e mai important decât eficiența.”

Una dintre cele mai titrate motocicliste din România își dă casca jos pentru RCA.RO.

Numărul reclamațiilor legate de asigurări s-a dublat in primele 6 luni din 2020

Peste 18.000 reclamații legate de asigurări in primul semestru din 2020. Dintre acestea, 95,7% sunt legate de RCA

Unde am mai văzut filmul ăsta? ASF amendează Euroins cu peste un milion de euro.

Povestea se repetă. Poate că finalul va fi altfel.

Compară acum prețurile RCA