Noi modificări la legea asigurărilor RCA

Verificarea electronică a RCA

Conform unui proiect pentru modificarea legii asigurărilor RCA, verificarea RCA va fi posibilă și cănd mașina se află parcată sau în mișcare, prin mijloace electronice, nu doar ca până acum, atunci când șoferul este oprit de polițisti, conform Digi24.

Asta înseamnă că actualele camere video care verifică în acest moment existența sau nu a unei roviniete valabile pe baza numărului de înmatriculare a vehiculului vor putea fi folosite și pentru verificarea valabilității poliței RCA.

Conform analizei RCA.RO, numărul vehiculelor fără asigurare RCA este de ordinul milioanelor.

Reamintim că amenda pentru lipsa unei asigurări RCA valabile are o valoare cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. În plus ți se pot reține certificatului de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare.

Suspendarea contractului RCA

Altă prevedere importantă din loua lege RCA precizeză că asiguratul poate solicita în scris asigurătorului RCA suspendarea efectelor contractului RCA pe perioada suspendarii, in condiţiile legii, a inmatriculări vehiculului sau a suspendării dreptului de circulație al acestuia, cu prezentarea dovezilor corespunzătoare.

Mașina va trebui în acest caz să fie imobilizată în afara domeniului public, într-un spațiu privat.

În cazul suspendări efectelor contractului RCA, valabilitatea acestuia se prelungește cu perioada pentru care efectele contractului au fost suspendate, prin emiterea unui act adițional.

Certificatul de daunalitate gratuit furnizat de BAAR sau asigurator

O nouă adăugire la legea asigurărilor RCA se referă la obținerea gratuită a istoricului daunelor auto:

BAAR sau asigurătorul RCA eliberează asiguratului, în termen de 15 zile de la înregistrarea solicitarii acestuia, un certificat privind istoricul daunelor înregistrate cel puțin pe parcursul ultimilor 5 ani de raporturi contractuale, sau absența acestor daune; BAAR sau asigurătorul RCA utilizează formatul certificatului privind istoricul daunelor, stabilit conform actelor delegate adoptate de către Comisia Europeană în conformitate cu prevederile Directivei 2021/2118/CE, începând cu data aplicării actelor respective."

Modificările propuse pentru modificarea legii RCA intervin în contextul în care pe 11 octombrie ar urma să înceteze plafonarea prețurilor RCA, plafonare pe care ASF dorește s-o prelungească ținând cont ca în decemmbrie vor expira peste 1,5 milioane de polițe RCA Euroins, al căror termen de valabilitate a fost deja prelungit, iar estimările sunt că după încetarea plafonării prețurile RCA ar putea crește chiar cu 50%.

Verificarea RCA se va putea face electronic când mașina se află parcată sau în mișcare. Asigurarea RCA va putea fi suspendată pe perioada suspendării înmatriculării vehiculului sau a dreptului de circulație al acestuia.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.