Europa intră într-o nouă eră tehnologică: mașina electrică pe cărbuni.

Acum câteva zile, domnul Frans Timmermans surprindea pe toată lumea afirmând că Europa ar putea reveni la generarea energiei electrice pe bază de cărbune. „Istoria a luat o altă turnură”, spunea vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil cu implementarea Pactului Ecologic (Green Deal).

Surprinzător, într-adevăr, întrucât domnul Timmermans a fost ani de-a rândul unul dintre promotorii cei mai înverșunați ai tranziției la energia regenerabilă și la transportul cu emisii zero de dioxid de carbon.

Recentul conflict din Ucraina a schimbat însă datele problemei scoțând la iveală cât de fragilă – dacă nu de-a dreptul nesustenabilă – este politica energetică a Uniunii Europene. Din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei, dar și a disfuncțiilor pe care conflictul le-a provocat în fluxurile de aprovizionare, tranziția la energie curată și la transport curat se văd amânate pe termen nelimitat.

Din SUA, țara de baștină a Tesla, lucrurile nu se văd deloc mai roz. Analistul Gregory Miller de la Benchmark Mineral Intelligence (citat de Agerpres via Reuters), avertizează că creșterea prețurilor la materii prime – în special a litiului, paladiului, aluminiului și nichelului – ar putea întârzia momentul ieftinirii bateriilor pentru mașinile electrice. Rusia este principalul furnizor mondial de aluminiu și paladiu și produce 7% din nichelul utilizat pe glob.

În medie, o mașină electrică este cu 35% mai scumpă decât una clasică, iar diferența de preț este acoperită parțial din subvenții guvernamentale. Din decembrie 2020, Tesla a mărit cu 18% prețul celui mai ieftin model al său. Ziua când EV-urile vor costa cât termicele se îndepărtează văzând cu ochii.

Și chiar dacă guvernele europene vor continua să pompeze bani în susținerea producătorilor de EV-uri, ținta de decarbonificare nu va putea fi atinsă. Așa cum arătam într-un articol care a stârnit multe comentarii la vremea publicării, mașinile electrice nu reduc emisiile de CO2 decât dacă sunt alimentate din surse verzi. A arde cărbune pentru a încărca „vehicule nepoluante” e ca și cum ai înlocui Coca-Cola cu rachiul ca să-ți protejezi sănătatea.

Indiferent ce tip de mașină ai, fă-i asigurarea online pe RCA.ro. Durează doar 60 de secunde.

Mașinile electrice se vor ieftini când va dori Rusia.

Citește în continuare . . .

Când e cel mai bun moment să treci la anvelopele de iarnă? Ieri.

Pentru automobiliști, singura autoritate care decide când a venit iarna este termometrul.

Cresc tarifele RCA pentru unii dintre șoferi.

Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală (ASF) a anunțat o schimbare importantă a sistemului bonus malus. Va crește costul asigurării RCA pentru unii dintre șoferi.

Toți producătorii auto părăsesc Rusia. Mai puțin unul.

Producătorul european cu cea mai mare expunere în Rusia se mai gândește.

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.