Efectul domino: cum vor ieftini mașinile electrice zahărul.

Spre finalul anilor '70 s-a pus pentru prima oară problema reducerii emisiilor poluante ale mașinilor pentru salvarea planetei. Una dintre soluții, implementată de atunci la nivel global, a fost substituirea parțială a benzinei cu ethanol.

În Brazilia, această măsură a avut un impact major. Și nu atât la nivel de mediu, cum ne-am aștepta, ci în agricultură și industrie. Brazilia era și continuă să fie cel mai mare cultivator mondial de trestie de zahăr. Iar pe măsură ce nevoia de ethanol a crescut, brazilienii au trecut progresiv de la producția de zahăr la cea de biocombustibil, până au ajuns la un raport de 45-55 între cele două. Adică zahărul devenise minoritar în ecuație.

Lucrurile au mers din ce în ce mai bine, iar în anii 2000 producția a înflorit după ce industria auto locală a lansat modele care funcționau exclusiv pe ethanol. Cam cum se întâmplă acum cu mașinile electrice.

Și cu asta ajungem la subiectul zilei. Un studiu publicat de Soren Jensen, fost trader de zahăr, citat de Agerpres, arată că explozia pieței de automobile electrice va duce la prăbușirea prețului zahărului.

Logica e simplă. Cele 55 de procente de trestie de zahăr pe care brazilienii le converteau până acum în ethanol trebuie valorificate cumva, iar cea mai la îndemână soluție e...zahărul (cine s-ar fi gândit?)

Asta va duce la o inundare a pieței cu zahăr ieftin, lucru care îi va trimite, probabil, în faliment, pe producătorii din țări unde costul de producție e mai ridicat, ca India și Thailanda. Deasemenea, fabricanții de ethanol care au avut proasta inspirație de a-și spori capacitățile de producție, vor primi o lovitură cruntă.

E doar unul dintre efectele de domino ale tranziției heirupiste către vehiculele electrice.

Studiul mai arată că, până în 2035-2040, cererea de ethanol va ajunge la 40% din cea de azi, în vreme ce consumul de zahăr va scădea și el, pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de efectele sale nocive asupra sănătății.

Dacă ai cumva o plantație de trestie de zahăr, vinde-o repede și cumpără-ți o crescătorie de baterii.

Tranziția masivă către EV-uri lovește acolo unde te aștepți mai puțin.

Citește în continuare . . .

Studiu: cum ne raportăm unii la alții pe superbele șosele românești.

Deși condițiile de trafic sunt la fel de rele ca acum 10 ani, șoferii par că își acordă reciproc un pic mai mult respect.

Scandalul „Dieselgate” se mută în Europa. Pe cine au luat procurorii în colimator.

Grupul Renault este acuzat că a falsificat emisiile poluante ale mașinilor sale diesel.

Numărul reclamațiilor legate de asigurări s-a dublat in primele 6 luni din 2020

Peste 18.000 reclamații legate de asigurări in primul semestru din 2020. Dintre acestea, 95,7% sunt legate de RCA

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.