Consiliul Concurenței îi ia la bani mărunți pe comercianții de combustibili.

Consiliul Concurenței a demarat în luna septembrie o analiză a pieței angro de carburanți auto. Investigația își propune să descopere motivul majorărilor prețurilor și eventualele „disfuncționalități” de pe piața de profil.

Instituția condusă de Bogdan Chirițoiu a solicitat informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar a cerut și opinia autorităților publice cu atribuții în domeniu, se arată într-un comunicat al CC transmis luni către Agerpres.

În data de 8 octombrie, preţul benzinei premium a depăşit 7 lei pe litru la pompă, cu 40% mai mult decât anul trecut, când un litru de carburant costa sub 5 lei. Cele mai mari preţuri, respectiv 7,09 lei pe litru, erau în benzinăriile OMV şi Gazprom. Rompetrol avea, de asemenea, un preţ de 7,07 lei pe litru pentru motorina premium. Şi celelalte benzinării au avut preţuri apropiate: Petrom - 6,88 lei, MOL - 6,99 lei, Lukoil - 6,76 lei, Socar - 6,59 lei. În ceea ce priveşte benzina standard, Gazprom a fost cel mai scump, cu 6,5 lei pe litru, urmat de OMV şi Rompetrol, cu 6,49 lei.

Preţurile la motorina premium au ajuns la 6,81 lei (Gazprom). OMV şi Rompetrol comercializau un litru cu 6,8 lei, în timp ce Petrom - 6,55 lei, MOL - 6,69 lei, Lukoil - 6,35 lei, Socar - 6,39 lei.

Motorina standard costa 6,32 lei pe litru la Gazprom şi 6,31 lei la OMV şi Rompetrol. Petrom vindea dieselul cu 6,25 lei, MOL - 6,17 lei, Lukoil - 5,99 lei, Socar - 6,09 lei.

Trebuie precizat că, din preţul final de la pompă, aproximativ jumătate reprezintă acciza şi TVA, care se virează la bugetul statului.

În 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL şi Lukoil Romania SRL) cu amenzi totalizând 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. A fost cea mai mare amendă de acest fel aplicată de Consiliul Concurenței și a survenit unei anchete care s-a întins pe circa șapte ani. Deci să nu ne grăbim.

În caz că nu știai, Consiliul Concurenței a lansat acum doi ani platforma online "Monitorul preţurilor carburanţilor" , care afişează preţurile practicate de şase reţele de benzinării din România - OMV Petrom, Rompetrol, MOL, Lukoil, Socar şi Gazprom - însumând peste 1.300 de staţii de distribuţie. Monitorul este disponibil și ca aplicație pentru telefoanele mobile cu Android sau iOs.

De ce s-au scumpit carburanții? Consiliul Concurenței a declanșat o investigație.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.