RCA în vederea înmatriculării în 2023

Documentele necesare pentru asigurarea RCA în vederea înmatriculării, durata, valabilitatea și costul acesteia.

Indiferent că îți cumperi o mașină nouă sau una rulată, o asigurare RCA valabilă este obligatorie pentru ca să o poți înmatricula, provizoriu sau definitiv.

De ce ai nevoie de asigurare RCA pentru înmatriculare

Conform legii, ești obligat ca proprietar de mașină să deții o poliță, o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care mașina este înmatriculată, indiferent dacă o utilizezi, mergi cu ea sau o ții parcată. Amenda pentru lipsa asigurării RCA este între 1000 și 2000 de lei.

Acesta este motivul pentru care la înmatricularea unei mașini trebuie să prezinți o asigurare RCA valabilă, împreună cu alte documente necesare despre care puteți citi mai jos.

Atenție, asigurarea RCA trebuie încheiată pe numele noului proprietar al mașinii, chiar dacă mașina mai are o asigurare RCA valabilă, dar pe numele fostului proprietar, în cazul mașinilor rulate. Acesta nu poate fi folosită la înmatriculare.

Pentru mai multe detalii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, RCA, puteți consulta Norma ASF nr.20/2017.

 

Cum se încheie o asigurare RCA în vederea înmatriculării auto

Polița RCA în vederea înmatriculării se încheie exact în același mod în care se încheie o asigurare RCA normală.

Diferența este că la încheierea poliței, chiar dacă îți faci asigurare RCA online, conform reglementărilor legale în vigoare va trebui să prezinți o serie de documente care să ateste că tu ești noul proprietar al mașinii și că aceasta fost luată în evidență de către organul fiscal de care aparții pentru plata impozitului auto. În cazul mașinilor noi, nu este nevoie de fișa de înmatriculare de la direcția de taxe și impozite locale.

 

Ce acte, documente sunt necesare pentru o poliță RCA în vederea înmatriculării?

Ca să închei o poliță, asigurare RCA în vederea înmatriculării ai nevoie de aceleași date ca și pentru o asigurare RCA obișnuită.

În plus, conform legislaiei ți se solicită și următoarele documente, în funcție de tipul mașinii cumpărate, nouă sau rulată: catrea de identitate a vehiculului – CIV, actul tău de identitate, fișa de înmatriculare de la direcția taxe și impozite locale (valabilitate 30 de zile) sau factura proforma emisă de vânzătorul auto care atestă achiziția vehiculului.

 

Asigurarea RCA în vederea înmatriculării pentru mașini rulate

În primele 9 luni din 2023 au fost înmatriculate 241.992 de mașini second-hand, rulate, intrate în circulație pentru prima dată în România, conform ACAROM.

Pentru obținerea unei asigurări RCA în vederea înmatriculării, pentru o mașină rulată, ai nevoie de următoarele documente, care trebuie solicitate conform legii:

- cartea de identitate a vehicului - CIV

- actul tău de identitate

- contractul de vânzare-cumpărare

- fișa de înmatriculare semnată și ștampilată de direcția de taxe și impozite locală

 

Asigurarea RCA în vederea înmatriculării - mașini noi

În cazul înmatriculării unei mașini noi, pentru obținerea poliței RCA în vederea înmatriculării, lucrurile sunt puțin mai simple, vei avea nevoie de:

- cartea de identitate a vehicului - CIV

- actul tău de identitate

- factura proforma de la vânzătorul auto.

Numărul mașinilor noi înmatriculate în perioada ianuarie – septembrie 2023 în România a fost de 110.011 vehicule, sub 50% din numărul mașinilor second-hand înmatriculate în aceeași perioadă.

 

Durata pe care se poate încheia RCA în vedere înmatriculării unei mașini

Pentru înmatricularea definitivă auto, durata pe care se poate încheia asigurarea RCA în vederea înmatriculării este cuprinsă între 1 și 12 luni, exact ca pentru o asigurare RCA normală.

Atenție însă, în cazul unei înmatriculări provizorii, durata maximă de valabilitate a poliței RCA este de 30 sau 60 de zile, cel mult 90 de zile cumulat.

 

Care este costul unei asigurări RCA pentru înmatriculare auto?

Conform simulatorului RCA online de pe RCA.RO, de exemplu, pentru o Dacia Duster, proprietar persoană fizică, domiciliu București, vărsta 37 de ani și clasa de Bonus Malus B0, costul cel mai mic calculat al unei asigurări RCA în vederea înmatriculării pe o perioadă de 12 luni este la momentul scrierii articolului de 1367,04 lei. Exact același cost este și pentru o asigurare RCA normală. Deci costul unei asigurări RCA în vederea înmatriculării nu diferă față de costul unei asigurări RCA normale.

 

Ce diferență există între asigurarea RCA normală și cea în vederea înmatriculării?

Asigurarea RCA în vederea înmatriculării garantează aceeași acoperie ca o asigurare RCA normală: suma aferentă daunelor acoperite de către asigurator este aceeași (pentru accidente și vătămări corporale), țările, teritoriile unde aceasta este valabilă sunt la fel. Singura diferență este ca pe polița RCA în vederea înmatriculării nu este trecut momentan nici un număer de înmatriculare auto, ea fiind valabilă pe baza seriei de șasiu a vehiculului asigurat. După înmatriculare poți comunica firmei de asigurări unde ai încheiat polița numărul de înmatriculare obținut, iar aceasta îl va trece pe polița RCA, gratuit.

Toate documentele necesare pentru înmatriculare auto

Înmatricularea vehiculelor auto, noi sau utilizate, second-hand, se realizează la Direcția de Permise de Conducere și înmatriculare a Vehiculelor – DRPCIV, unde îți poți face programare online.

Iată, conform DRPCIV, lista completă a documentelor necesare pentru înmatricularea unei mașini:

1) Cererea solicitantului - formular

2) Dovada înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale în a cărui rază de competență își are domiciliul

3) Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare - 49 lei

4) Actul de identitate al solicitantului, în original.

5) Procura specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât proprietarul vehiculului.

6) Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie - RCA în vederea înmatriculării, încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;

7) Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original şi în copie, înregistrat în Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării în România;

8) Cartea de identitate a vehiculului, în original;

9) Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român, cu excepţia autovehiculelor destinate competiţiilor sportive şi a vehiculelor istorice;

10) Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele străine cu numărul de înmatriculare;

11) Plăcuţele cu numărul de înmatriculare a cărui combinație a fost păstrată anterior de către solicitant, în măsura în care acesta intenționează atribuirea combinației păstrate, cu ocazia înmatriculării.

12) Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia;

13) Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare (cu excepţia cazului în care acesta solicită atribuirea unei combinații a numărului de înmatriculare păstrate anterior);

Documentele necesare pentru asigurarea RCA în vederea înmatriculării, durata, valabilitatea și costul acesteia.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.