Scriam la sfârșitul anului trecut că anii electorali sunt cei mai ușori din viața noastră, pentru că sunt plini de promisiuni frumoase și de măsuri menite să ne câștige bunăvoința. După ce trec acești ani, imediat vine decontul. Și cum ultima rundă de alegeri s-a încheiat – cu amânările și repetările de rigoare – a venit momentul adevărului.
Momentul adevărului
Plafonarea RCA, introdusă în 2023 și prelungită din șase în șase luni sau din trei în trei până în zilele noastre, pare să-și fi găsit obștescul sfârșit. ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală) anunță că după 1 iulie 2025 tarifele asigurărilor obligatorii RCA se vor re-liberaliza. Motivația dată de vicepreședintele ASF Sorin Mititelu este cel puțin interesantă: „nu mai sunt dezechilibrele care au justificat inițial intervenția asupra pieței.”
Scumpiri de până la 18% pentru RCA
Dezechilibrele menționate de ASF se referă la avalanșa de falimente care a lovit piața de asigurări între 2018 și 2023, când nu mai puțin de opt asiguratori închis prăvălia și au lăsat cu ochii în soare milioane de clienți deja plătitori.
În ciuda plafonării menținute – mai ales din calcule politice – prețurile pentru asigurarea RCA au luat-o oricum în sus, sub pretextul compensării inflației. Per total, tarifele au crescut cu 18% de când s-a introdus plafonarea și până în acest moment.
E de așteptat ca ridicarea plafonării RCA să ducă la noi „ajustări”, cum se spune în limbaj corporatist, adică la scumpiri. O analiză Antena3 estimează o creștere maximă de 18% și una medie de 5%. Cei mai afectați vor fi proprietarii auto din București și Ilfov, unde tarifele RCA sunt mai ridicate. Deci 18% din inflație și cu 18% din dez-plafonare fac 36%.
Dar să nu-i lăsăm pe bulgari să ne-o ia înainte!
O altă veste „bună” pentru șoferi e scumpirea Rovinietei, introdusă în programul Guvernului. Conform unui document de lucru consultat de sursele HotNews, se ia în calcul o creștere de aproape sută la sută a tarifului la Rovinietă, de la 28 EUR la 50 EUR pe an pentru un autoturism sub 3,5 tone. Prin această măsură genială, Guvernul speră să aducă la buget încă vreo 80 de milioane de euro pe an. Motivația ar fi că și bulgarii au scumpit vinieta de la 1 mai, iar România nu poate rămâne mai prejos.