Chiar sunt bărbații șoferi mai buni decât femeile?

Iată o dilemă care pare veche de când lumea (auto): chiar conduc bărbații mai bine decât femeile? Ca să nu răspundem după ureche, am consultat câteva studii și statistici realizate de nelipsiții oameni de știință britanici, dar și de câțiva americani.

Accidente multe și mărunte.

Pentru a cuantifica priceperea într-ale condusului, cercetătorii de la John Hopkins Institute au luat în calcul numărul de accidente și primele de asigurare. La capitolul accidente, femeile stau ușor mai rău, cu 5,9 accidente la milionul de kilometri conduși, pe când bărbații au doar 5,1 accidente. La prima vedere, deci, femeile conduc mai prost.

La a doua vedere, cifrele ne spun altceva: că femeile comit accidente mai mărunte. O zgârietură în parcare, o bară înfundată în înghesuiala din fața școlii sau la o intersecție. Și asta, explică specialiștii, are de-a face cu orientarea spațială, care la femei e nițel mai slab dezvoltată (în medie statistică, desigur).

ea_volan

Bărbații, în schimb, fac accidente mai grave, cauzate de manevre riscante și de viteză. Altfel spus, ce câștigă bărbații prin orientarea spațială superioară se pierde din cauza temperamentului și a senzației că sunt superiori legii, fizicii și condiției de muritor.

Putem chiar desprinde de aici un paradox: impresia că ești un șofer mai bun decât ceilalți participanți la trafic te împinge să conduci mai agresiv și mai imprudent, transformându-te, culmea, într-un șofer mai puțin bun decât media.

Amenda e de gen masculin.

Astfel, în Marea Britanie bărbații au primit – proporțional – de șase ori mai multe amenzi pentru depășirea vitezei (studiu al Universității Westminster, Londra). Șoferii de camion bărbați sunt de patru ori mai pasibili de a face un accident, iar în cazul motocicliștilor, bărbații sunt de zece ori mai periculoși în trafic. În 2006, 80% din amenzile pentru viteză și 90% dintre toate amenzile de circulație au fost acordate domnilor.

el_volan

O altă variabilă care trebuie luată în calcul este vârsta șoferilor. În UK și SUA, mor la volan de două ori mai mulți bărbați sub 25 de ani decât femei în aceeași categorie de vârstă. Diferența se regăsește fidel în statisticile referitoare la mărimea daunelor solicitate companiilor de asigurări: 1600 de lire pentru bărbați, 800 de lire pentru femei (studiu Oxera).

Interesant e că, după vârsta de 25 de ani, când atât omul, cât și hormonul, se mai așează pe la casa lui, valoarea daunelor tinde să se egalizeze între cele două sexe. Cu alte cuvinte, ești mult mai în siguranță pe scaunul din dreapta al unei mașini conduse de o femeie de 35 de ani decât pe locul mortului unui bărbat de 19.

În concluzie, la întrebarea sunt bărbații șoferi mai buni decât femeile? se impune să răspundem solomonic: depinde ce înțelegem prin șofer bun. Unul îndemânatic și maestru al parcărilor laterale cu spatele sau unul care te duce din A în B în siguranță?

Studiile și statisticile încearcă să tranșeze o dilemă la fel de veche ca motorul cu ardere internă.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.