Europa intră într-o nouă eră tehnologică: mașina electrică pe cărbuni.

Acum câteva zile, domnul Frans Timmermans surprindea pe toată lumea afirmând că Europa ar putea reveni la generarea energiei electrice pe bază de cărbune. „Istoria a luat o altă turnură”, spunea vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil cu implementarea Pactului Ecologic (Green Deal).

Surprinzător, într-adevăr, întrucât domnul Timmermans a fost ani de-a rândul unul dintre promotorii cei mai înverșunați ai tranziției la energia regenerabilă și la transportul cu emisii zero de dioxid de carbon.

Recentul conflict din Ucraina a schimbat însă datele problemei scoțând la iveală cât de fragilă – dacă nu de-a dreptul nesustenabilă – este politica energetică a Uniunii Europene. Din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei, dar și a disfuncțiilor pe care conflictul le-a provocat în fluxurile de aprovizionare, tranziția la energie curată și la transport curat se văd amânate pe termen nelimitat.

Din SUA, țara de baștină a Tesla, lucrurile nu se văd deloc mai roz. Analistul Gregory Miller de la Benchmark Mineral Intelligence (citat de Agerpres via Reuters), avertizează că creșterea prețurilor la materii prime – în special a litiului, paladiului, aluminiului și nichelului – ar putea întârzia momentul ieftinirii bateriilor pentru mașinile electrice. Rusia este principalul furnizor mondial de aluminiu și paladiu și produce 7% din nichelul utilizat pe glob.

În medie, o mașină electrică este cu 35% mai scumpă decât una clasică, iar diferența de preț este acoperită parțial din subvenții guvernamentale. Din decembrie 2020, Tesla a mărit cu 18% prețul celui mai ieftin model al său. Ziua când EV-urile vor costa cât termicele se îndepărtează văzând cu ochii.

Și chiar dacă guvernele europene vor continua să pompeze bani în susținerea producătorilor de EV-uri, ținta de decarbonificare nu va putea fi atinsă. Așa cum arătam într-un articol care a stârnit multe comentarii la vremea publicării, mașinile electrice nu reduc emisiile de CO2 decât dacă sunt alimentate din surse verzi. A arde cărbune pentru a încărca „vehicule nepoluante” e ca și cum ai înlocui Coca-Cola cu rachiul ca să-ți protejezi sănătatea.

Indiferent ce tip de mașină ai, fă-i asigurarea online pe RCA.ro. Durează doar 60 de secunde.

Mașinile electrice se vor ieftini când va dori Rusia.

Citește în continuare . . .

Ai 20 de milioane de dolari și nu știi ce mașină să-ți iei? Îți spunem noi.

Despre câteva bijuterii auto și cât au fost unii dispuși să investească pentru a și le aduce în garaj.

Auto Star de Cinema. Mașini care au făcut carieră pe marile și micile ecrane.

Genul de mașini pe care le recunoști dintr-un milion, deși nu știi cum le cheamă.

Ferrari va lansa primul model electric în 2025.

Producătorul italian dorește ca în viitor 60% din vânzări să fie furnizate de mașinile hibrid.

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.