După aproape 5 luni de prețuri exorbitante, ASF propune plafonarea tarifelor RCA.

După falimentul (deja formalizat în instanță) al liderului City Insurance, tarifele pentru asigurările RCA au luat-o razna, dublându-se sau chiar triplându-se pentru anumite categorii. Din păcate, asta nu mai e un secret sau o noutate pentru nimeni.

Prima încercare de gestionare a situației a avut loc în noiembrie, când un grup de deputați a inițiat un proiect de completare și modificare a legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere auto. Printre altele, propunerea legislativă prevedea plafonarea tarifelor la valoarea de referință stabilită de ASF (Autoritatea de Supraveghere Fiscală). Am relatat atunci despre detaliile proiectului despre care între timp nu s-a mai auzit nimic.

La acel moment, ideea nu și-a găsit mulți susținători. ASF a atras atenția că o tentativă similară din 2016 a stârnit reacția Comisiei Europene, iar asiguratorii (prin UNSAR) au avertizat că o plafonare a tarifelor ar putea declanșa o operațiune de infringement împotriva României. Mai era un pic și aflam că ne atacă rușii din cauza asta.

Vineri, 18 februarie 2022, pe fondul protestelor (deocamdată verbale) lansate de neobositele asociații ale transportatorilor – COTAR, APTE 2002 și APULUM – ASF anunță că a transmis către Guvern un proiect de lege care prevede limitarea prețurilor polițelor la nivelul tarifelor de referință calculate de autoritatea statului.

„Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populaţiei în faţa tendinţelor inflaţioniste sau speculative", a declarat preşedintele ASF, Nicu Marcu. Sublinierea ne aparține.

La scurt timp după anunțul ASF, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a confirmat că actul normativ va fi supus imediat dezbaterii publice și s-a declarat convins că va fi adoptat în procedură de urgență.

Om vedea...

Mult discutata plafonare a tarifelor RCA pare să prindă din nou aripi.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.