Studiu. Care sunt cele mai frecvente greșeli ale șoferilor români.

Acum câteva luni, lansam pe pagina noastră de Facebook un mini-sondaj pentru a afla care sunt cele mai enervante metehne ale șoferilor din România. Răspunsurile n-au întârziat să apară, însoțite adesea de emoticoane nervoase. Le-am adunat pe cele mai frecvente în acest articol și am mers mai departe.

Dar iată că demersul nostru editorial a căpătat recent și o bază statistică reală, mulțumită unui sondaj sociologic derulat de Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), citat de Agerpres. Iată câteva din „descoperirile” acestui sondaj.

Majoritatea covârșitoare (80%) a conducătorilor auto consideră că semnalizarea direcției de mers este extrem de importantă în trafic. Până aici nimic senzațional. Dar 18% dintre șoferi consideră că a da semnal este „destul de important”.

În ciuda faptului că 67-68% dintre cei intervievați sunt conștienți că nesemnalizarea poate duce la accidente, 40% dintre ei declară că semnalizează „majoritatea manevrelor”. Adică nu pe toate, adică pe unele, adică uneori.

Întrebați de câte ori întâlnesc în trafic șoferi care nu semnalizează, 44% au afirmat că li se întâmplă de fiecare dată, iar 50% au răspuns „destul de des”. Deci lucrurile sunt clare. La noi, semnalul e o chestie opțională.

Din studiu mai aflăm că doar 37% dintre conducătorii auto consideră că a staționa pe avarii blocând o bandă de circulație este ceva inacceptabil, dar 9% nu văd nimic grav în asta și recunosc că o fac din când în când.

83% dintre șoferi sunt de acord că centura de siguranță e esențială în caz de accident, dar numai 40% le cer pasagerilor din spate să o poarte.

Nici pietonii nu sunt mult mai breji. 46% consideră că obiceiurile greșite ale pietonilor (cum ar fi traversarea prin loc nepermis) crește foarte mult riscul unui accident, dar alți 46% consideră că nu riscă cine știe ce. Ceilalți 8% rămași consideră – atenție – că nu există obiceiuri greșite. Dacă întâlnești noaptea pe autostradă un cetățean care-și plimbă câinele, e probabil din acești 8%.

Studiul s-a derulat în perioada 9-20 septembrie. La sondaj au participat 11.000 de respondenți, din care 10.500 șoferi și restul pietoni.

Un amplu sondaj a descoperit ce prostii facem în trafic.

Citește în continuare . . .

Șoferi români, zâmbiți! Sunteți la camera ascunsă.

O inițiativă legislativă vine să rezolve o problemă pe care n-o aveam.

Și tu cânți în mașină? Hai să ne facem cor!

Muzicienii nord-americani au găsit o metodă ingenioasă de a continua să repete și să cânte în public pe vremuri de Covid.

Sudând la bustul gol. Cum și-a făcut Louis Cole microbuz Tesla.

În vreme ce la noi încă „se trece pe gepeleu”, în California mașinile vechi primesc motoare electrice și baterii Tesla.

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.