Pe unde s-o zgârii (6). Bucovina. Șofer în Țara Minunilor.

Până acum, seria noastră Pe unde s-o zgârii a inclus doar destinații de peste hotare, locuri unde se poate ajunge cu mașina în câteva ore, c-or fi 4, c-or fi 10. În episodul de astăzi vă propunem o destinație din România, dar una suficient de îndepărtată (de aproape orice) încât să vi se pară că ați trecut câteva granițe ca să ajungeți acolo. E drept, și calitatea drumurilor contribuie va contribui la această senzație.

E vorba despre bătrâna și blânda Bucovină.

Călătoria noastră începe la Suceava (7 ore de la București fără opriri), fosta cetate de scaun a Principatului Moldovei în vremea lui Ștefan cel Mare. Ruina fostei cetăți înălțate de Petru Mușat a fost consolidată și transformată în muzeu acum câțiva ani și merită vizitată. Dar dacă ești cu adevărat pasionat de istorie...

bisericabaia

Biserica Sf. Gheorghe Baia

...la 40 de kilometri sud de Suceava se află localitatea Baia, prima capitală a Moldovei. În documente din secolul 13, Baia e deja menționată drept un târg înfloritor, iar unul dintre hrisoave o descrie drept „cel mai mare oraș de la răsărit de Carpați.” Numele original al Băii era Târgul Moldovei sau Moldavia și după ea s-a botezat întregul principat.

Dacă tot suntem în zonă, am putea face o oprire la Muzeul Apelor Mihai Băcescu din Fălticeni. Este singurul muzeu din România dedicat vieții din râuri, lacuri, mări și oceane și se laudă cu o colecție de peste 750 de piese adunate personal de prin toată lumea de către academicianul Mihai Băcescu, fondatorul muzeului. În afară de exponatele „uscate”, muzeul mai găzduiește și o sală-acvariu cu 13 bazine în care pot fi admirate pe viu numeroase specii de pești exotici, broaște țestoase, scoici, raci, și alte minuni ale vieții acvatice.

fanete

Fânețe Frumoasa

Să continuăm cu frumusețile naturii. La doar 4 kilometri sud de Suceava se întind fânețele seculare de la Frumoasa, o arie protejată aflată fix pe linia imaginară care desparte habitatul central-european de cel ponto-sarmat. E, ca să zicem așa, o linie de graniță între două tipuri de floră, între două continente botanice, iar spre finalul primăverii puteți asista la ce e mai bun din ambele lumi în materie de culoare și parfum. Țineți-o minte pentru la anul.

S-o luăm acum către nord-vest, unde ne așteaptă lucruri foarte interesante. Primul ar fi Muzeul Etnografic din Rădăuți, ctitorit de soții Samuil și Eugenia Ioneț și deschis oficial în 1934. E locul unde puteți înțelege cel mai bine diversitatea etnică și culturală a Bucovinei, precum și evoluția istorică a regiunii din cele mai vechi timpuri până azi. Printre cele 8000 de piese din colecție se numără artizanat, straie populare, unelte vechi, fotografii, hărți, dar și ceramică străveche recuperată din șantiere arheologice. Câte ceva pentru fiecare.

Cine dorește ceramică ceva mai nouă poate da o fugă din Rădăuți la Marginea, capitala olăritului din Bucovina. Olarii din Marginea folosesc o tehnică ce datează de pe vremea dacilor: oalele modelate sunt arse înăbușit timp de 9 ore, iar fumul din cuptor le pătrunde și le impregnează culoarea neagră specifică. După coacere, oalele sunt lustruite cu cremene și ornate cu motive geometrice. Olăritul de Marginea a fost aproape de dispariție pe vremea comuniștilor, iar astăzi se vede din nou amenințat de copiile ieftine produse în China (tot de comuniști).

Suntem siguri că, odată ajuns în Bucovina, nu vei rata un stop la legendara mânăstire Voroneț. De aceea nici n-o mai includem pe listă. Includem în schimb un alt loc, aproape de Voroneț, care ți s-ar putea părea interesant: comuna Vama.

muzeuou

Muzeul Oului

Vama e compusă din patru sate unul mai frumos ca altul și are o istorie de peste 600 de ani. Dincolo de peisajul mirific, Vama oferă și lucruri concrete de vizitat. Cum ar fi de pildă Muzeul Oului. Este cel mai mare muzeu de acest fel din România (nu râde, că are concurență serioasă) și adună nu mai puțin de 6000 de ouă din Bucovina, din România și din toată lumea. Firește, piesa de rezistență a colecției sunt ouăle încondeiate, dar există și tot felul de curiozități, ouă rare (de crocodil, de emu, de flamingo, de șopârlă gecko) sau ouă decorative realizate prin tehnici diverse de artizani din Australia, India, Turcia sau China.

Și n-am acoperit decât o mică parte din ce-are Bucovina de oferit. Drumuri bune, fără zgârieturi.

Iar dacă vrei să pleci la drum cu bine, nu uita că pe RCA.RO îți poți face asigurarea RCA Online mai repede și mai ușor decât oriunde altundeva.

Câteva, doar câteva minuni de văzut în bătrâna și blânda Bucovină.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.