Diferă prețul asigurării RCA de la oraș la oraș?

Ce indicatori se utilizează pentru stabilirea tarifului asigurării RCA?

Printre principalii indicatori pentru stabilirea prețului asigurării obligatorii auto - RCA se află puterea mașinii, vârsta conducătorului auto, localitatea de domiciliu, așa cum menționează Autoritatea de supravegere financiară – ASF. Este vorba despre localitatea de domiciliu a proprietarului vehiculului, nu despre cea a șoferului declarat la încheierea poliței RCA.

 

Diferă prețul asigurării RCA în funcție de oraș/localitate?

Cum spuneam, unul dintre criteriile de stabilire ale costului asigurării auto trebuie să fie localitatea de domiciliu. Explicația și justificarea este extrem de simplă: într-un oraș în care numărul de accidente rutiere auto este mare, crește și riscul ca un conducător auto să fie implicat într-un accident, deci probabilitatea ca firma de asigurări să trebuiască să plătească mai mult pentru daune este mai mare decât într-un oraș cu număr de accidente auto mai redus.

 

Cât costă asigurarea RCA pentru Dacia Duster în București comparativ cu Satu Mare?

Am verificat acest lucru cu simulatorul/calculator RCA.RO., pentru asigurarea RCA Online. Am fixat vârsta proprietarului la 45 de ani și clasa de Bonus Malus B0. Dacia Duster.

Surprinzător, deși în București sunt de 10 ori mai multe accidente rutiere decât în Satu Mare, prețul asigurării auto RCA calculat de simulatorul RCA, cel mai mic preț, a fost identic și la București și la Satu Mare: 1110 lei pentru 12 luni, RCA fără decontare directă. La fel la Tulcea, care are un număr de accidente auto puțin mai mare ca Satu Mare, dar tot cu mult mai mic decât București. Alexandria, Iași, Cuj, Târgu Jiu, etc – tot 1110 lei, cel mai mic tarif RCA.

Concluzia nu poate fi decât una singură – asiguratorii aplică tariful maxim legat de localitatea cu cele mai multe accidente auto și celorlalte localități unde riscul este mult mai mic – pentru maximizarea profitului cu “orice preț”.

 

Dacă ești tânăr plătești mai mult pentru asigurarea auto obligatorie.

Când vine însă vorba despre vârstă, asiguratorii cresc tarifele RCA chiar și de două ori mai mult. Am păstrat aceleași date în simulatorul/calculatorul RCA.RO – Dacia Duster, clasa de bonus malus B0, am fixat aceeași localitate – București și am variat doar vârsta propietarului vehiculului.

La 45 de ani, cum v-am menționat deja, cel mai mic preț pentru asigurarea RCA este de 1110 lei pentru 12 luni.

Dacă însă proprietarul ar avea 20 de ani, cel mai mic tarif RCA ar fi de 2331,77 lei, adică de două ori mai mult!

 

Cum variază prețul RCA în funcție de puterea motorului/CMC?

Am ales un Ferrari de 764 CP/4499 CMC ca să testăm. A rezultat că un bucureștean tot de 45 de ani - și tot cu clasa B0, va plăti pentru 12 luni o sumă de 3079, 78 lei pentru asigurarea auto RCA fără decontare directă comparativ cu 1110,1 lei cât ar plăti pentru Dacia Duster (114 CP / 1461 CMC). De aproape de trei ori mai mult…

 

Desigur că suntem din păcate “fruntași” la numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în Uniunea Europeană - 85 per milion, conform studiului pentru siguranța rutieră publicat de Comisia Europeană.

Însă nu în toate orașele din România au loc același număr de accidente rutiere, lucru care ar trebui să se reflecte în prețul asigurării RCA, o asigurare auto obligatorie.

O consecință extremă a “maximizării” uneori nejustificate a prețului RCA o constituie faptul că în prezent, în 2023, există milioane de vehicule fără asigurarea obligatorie RCA - și foarte multe dintre acestea circulă pe drumurile publice.

Plătești pentru RCA la fel în București ca în Satu Mare?

Citește în continuare . . .

Mașini electrice de când Elon Musk era copil (sau nu era deloc)

Imaginea de astăzi a automobilului electric este legată indisolubil de compania Tesla și de președintele ei, Elon Musk. Dar visul mașinii electrice este mult, mult mai vechi..

Un guvern, un parchet și un parlament intră în scandalul City. Să sperăm că nu e banc.

Guvernul, procurorii și Parlamentul se implică în scandalul City Insurance.

Stellantis și Amazon anunță o alianță stelară.

Când doi giganți se pun de acord.

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.