Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a supus dezbaterii publice un proiect care modifică și completează Norma nr. 20/2017 privind asigurările auto din România.
O modificare importantă va fi operată la sistemul bonus-malus RCA, în sensul aplicării diferențiate a malusului în funcție de severitatea accidentului, dacă în urma producerii acestuia au rezultat sau nu vătămări corporale sau decesul unor persoane.
Astfel, șoferii care fac accidente soldate cu vătămări corporale sau decese vor plăti mai mult ca până acum pentru polița RCA, deoarece vor fi penalizați/retrogadați cu 4 clase, față de 2 clase, câte sunt stipulate acum.
Iată un exemplu de calcul al prețului nou
Să spunem că aveai clasa de bonus B6, care înseamnă că plătești 70% din tariful standard (sau reducere 30%). Până acum, orice accident ai fi făcut, erai retrogradat cu 2 clase, deci treceai în clasa B4 și plăteai 80% din tariful standard (B0). Acum modificările prevăd ca în cazul unui accident soldat cu vătămări corporale sau decese să fii retrogradat la clasa B2, adică vei plăti 90% din tariful standard.
Dacă erai la clasa de malus M1 (plăteai cu 10% mai mult față de tariful standard), până acum pentru un accident de acest fel erai retrogradat cu 2 clase, la M3 - și plăteai cu 30% mai mult pentru polița RCA. Acum vei fi retrogradat la M5 – care prevede un cost cu 50% mai mare pentru asigurarea RCA online.

Sistemul bonus-malus favorizează şoferii disciplinaţi şi îi penalizează pe cei nedisciplinaţi. El include 8 clase de bonus (B) şi 8 de malus (M). Şoferii care nu au provocat niciun accident în anul anterior încheierii asigurării primesc o clasă bonus, ceea ce le aduce o reducere a preţului la reînnoirea poliţei RCA. În schimb, pentru şoferii care au fost implicaţi în evenimente rutiere în anul anterior fiecare daună aduce retrogradarea cu două clase de malus şi scumpirea poliţei RCA.