Frumoase și iuți! Șase românce de aur în sporturile cu motor.

Într-un clasament al celor mai mari sportivi din istoria României, cel puțin jumătate din locuri ar fi ocupate de fete. Nadia Comăneci, Iolanda Balaș, Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Cristina Neagu, Simona Halep sunt nu doar campioane ale României, ci și legende mondiale în disciplinele lor sportive.

Încet-încet, capacitatea româncelor pentru performanță de vârf a pătruns și într-un domeniu rezervat până acum bărbaților: sporturile cu motor. Și, în ciuda presupusei lor fragilități, fetele noastre au început să înhațe aurul, argintul și bronzul pe circuite de la noi și din lumea întreagă.

Astăzi vă prezentăm (doar) șase dintre performele noastre pe două și patru roți. Lista lor e mult mai lungă și sperăm să crească în continuare.

1. Cristiana Oprea

Cristiana Oprea

Cristiana este din multe puncte de vedere o Wonder Woman în motorsportul românesc. Este prima noastră reprezentantă în Campionatul European de Raliuri FIA ERC, este prima femeie cooptată în Romania Junior Rally Team, este reprezentanta României la FIA Women in Motorsport șiprima femeie medaliată în Cupa Dacia (argint) de la înființarea acestei competiții dominate autoritar de băieți. În plus, Cristiana este fondatoarea website-ului Femei în Motorsport, platforma dedicată performanței sexului frumos în sporturile cu motor. Cristiana, când apuci să le faci pe toate?

2. Andrea Goga

Andrea Goga

Andrea este dovada că talentul înnăscut poate arde etapele. Deși s-a apucat de motociclism enduro la 24 de ani (când alții se lasă), i-au trebuit doar câteva sezoane competiționale pentru a ajunge acolo unde îi era locul: în top. De trei ori consecutiv campioană de enduro (clasa fete), vicecampioană a Europei de Est, medalie de bronz în clasamentul general al campionatului de Hard Enduro (la bătaie cu băieții). Dacă vă atrage motociclismul, indiferent ce vârstă ați avea, uitați-vă la Andrea și spuneți-vă: nu-i prea târziu să mă apuc și eu.

3. Ema Ștefania Baciuca

Ema Baciuca

E născută în 2012, iar în 2020 și-a făcut debutul în campionatele naționale auto. Este cel mai tânăr pilot din istoria României. Pe lângă automobilism, mai practică handbalul și înotul. De urmărit evoluția acestui copil-minune.

4. Iulia Berea

Iulia Berea

La doar 7 ani, devenea campioană la clasa Kid Honda cu o etapă înainte de final. La 8 ani, lua bronzul în clasa Pufo cu doar două etape alergate din patru. Născută în 2010, Iulia a adunat deja 18 trofee și singurul rival care-i ridică probleme este fratele ei: Andrei are 25 de cupe, dar și doi ani mai mult. Ambii au moștenit pasiunea și talentul de la tatăl lor, Alex Berea, cunoscut pilot de raliu. Sunt și băieții buni la ceva :-)

5. Daria Gănescu

Daria ganescu

Are 19 ani și practică motoclismul de la 9. A bătut – la propriu și la figurat – multe circuite europene, întorcându-se cu medalii: bronz la Campionatul European, bronz la Campionatul Balcanic, bronz la Campionatul Bulgariei, toate la clasa 85cc Supermoto. În 2020 a luat titlul de Campion Est European și de Vicecampion național la categoria SSP300. În 2021, imediat după ce-a luat bacalaureatul, a tulit-o în Grecia pentru a concura pe circuitul de la Serres. (Eu după BAC am tulit-o la munte. Cred că de-aici diferența de palmares.)

6. Alina-Cristina Udrescu

Cristina Udrescu

Deși tânără, Cristinica (numele ei de scenă) este deja o legendă a motociclismului românesc. Ca să-i trecem în revistă toate reușitele, ar trebui să facem un articol separat (oh, wait, chiar i-am dedicat Cristinei un articol întreg anul trecut.) Concurează de 15 ani pe diferite clase de motoare, de la 125 la 1000cc și, indiferent de clasă, obține rezultate notabile chiar și în concurență cu băieții. A făcut istorie prin participarea la cupa internațională Italika din Mexic, în 2019, are aur și argint în competițiile interne și un bronz la campionatele Est Europene. În viața de zi cu zi, preferă bicicleta.

La clasa de competiție RCA online suntem campioni absoluți: pe RCA.ro primești toate prețurile în doar 60 de secunde. Dă o tură să vezi.

Raliuri, enduro, karting, fetele se impun în orice circuit.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.