Vești bune! Din 2023, trotinetiștii se vor asigura.

Update iulie 2023: Se pare că ASF, “împinsă” de către directivele 2021/2118 și 2009/103 CE (modificată), cum vă spuneam (mai jos) în 2022, va pune în aplicare obligativitatea ca și proprietarii de trotinete electrice – în fapt este vorba despre vehicule autopropulsate care se pot deplasa cu mai mult de 25 km/h să dețină o asigurare RCA – adică să plătească pentru polița RCA.

 În 2022 s-au înregistrat în România 95 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice. Rezultat: 90 de persoane au fost rănite – însă 3 chiar și-au pierdut viața…

Nu se știe încă care va fi prețul pentru o asigurare RCA pentru trotinetele electrice, circula doar zvonuri pe piață. Să vedem.

Însă este posibil ca de anul viitor să existe polițe RCA și pentru perioade mai scurte de o lună, minimul acum – un nou proiect prevede că asigurările RCA pot fi incheiate

pe o perioadă de maxim 1 an, 12 luni.

Dar nu există prevăzută o perioadă minimă, deci…orice e posibil.

2022: Trotineta devine pe zi ce trece o prezență obișnuită pe șoselele, străzile și trotuarele din România. Unii dintre voi sunt trotinetiști și îi enervează mașinile, alții sunt pietoni sau automobiliști și îi enervează trotinetiștii. Dar cel mai greu e pentru cei care merg și pe jos, și pe două roți, și pe patru: aceia ajung să se enerveze singuri.

În fine. Odată cu explozia numărului de trotinete, s-au înmulțit și accidentele în care acestea sunt implicate. Vreo 300 în ultimii trei ani. Nu-i un capăt de lume, dar cineva trebuie să plătească pagubele, mai ales că, încet-încet, densitatea trotinetelor va crea probleme mari, ca în orașele din vestul Europei.

De fapt, din Occident a și venit ideea de a include trotinetele și trotinetiștii în legislația care reglementează răspunderea civilă auto. În fond, trotinetele sunt vehicule electrice și, dacă vor drepturi, trebuie să aibă și obligații.

Astfel se face că, începând de anul viitor, România va transpune în propria legislație directivele 2021/2118 și 2009/103 CE (modificată) care prevăd ca trotinetiștii să plătească asigurare obligatorie auto – asigurare RCA ca toți ceilalți rutieri.

Măsura nu vizează doar trotinetele ci și bicicletele electrice și orice alte vehicule care, pe baza anumitor date tehnice, intră în domeniul de aplicare al legislației europene cu pricina.

Autoritatea de Supraveghere Fiscală – care are în ograda sa RCA-ul – încă lucrează la normele de aplicare a legii modificate. Dar asta nu-i împiedică pe asiguratori să se etaleze deja pe viitoarea piață.

Astfel, aflăm de pe site-ul OMNIASIG că valoarea maximă a daunelor care pot fi acoperite de societate este de 1000 EUR, în cazuri de daune materiale, vătămări corporale sau deces. Asigurarea vizează persoane cu vârsta de minimum 14 ani care conduc trotinete sau biciclete electrice cu viteza limitată la 25 km/h.

Dacă asigurarea RCA a unei mașini durează 60 de secunde pe calculatorul RCA.ro, să se calculeze cât ar trebui să dureze asigurarea unei trotinete.

 

Legislația europeană obligă trotinetiștii să-și facă asigurare RCA.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.