Vești bune! Din 2023, trotinetiștii se vor asigura.

Trotineta devine pe zi ce trece o prezență obișnuită pe șoselele, străzile și trotuarele din România. Unii dintre voi sunt trotinetiști și îi enervează mașinile, alții sunt pietoni sau automobiliști și îi enervează trotinetiștii. Dar cel mai greu e pentru cei care merg și pe jos, și pe două roți, și pe patru: aceia ajung să se enerveze singuri.

În fine. Odată cu explozia numărului de trotinete, s-au înmulțit și accidentele în care acestea sunt implicate. Vreo 300 în ultimii trei ani. Nu-i un capăt de lume, dar cineva trebuie să plătească pagubele, mai ales că, încet-încet, densitatea trotinetelor va crea probleme mari, ca în orașele din vestul Europei.

De fapt, din Occident a și venit ideea de a include trotinetele și trotinetiștii în legislația care reglementează răspunderea civilă auto. În fond, trotinetele sunt vehicule electrice și, dacă vor drepturi, trebuie să aibă și obligații.

Astfel se face că, începând de anul viitor, România va transpune în propria legislație directivele 2021/2118 și 2009/103 CE (modificată) care prevăd ca trotinetiștii să plătească asigurare obligatorie auto – asigurare RCA ca toți ceilalți rutieri.

Măsura nu vizează doar trotinetele ci și bicicletele electrice și orice alte vehicule care, pe baza anumitor date tehnice, intră în domeniul de aplicare al legislației europene cu pricina.

Autoritatea de Supraveghere Fiscală – care are în ograda sa RCA-ul – încă lucrează la normele de aplicare a legii modificate. Dar asta nu-i împiedică pe asiguratori să se etaleze deja pe viitoarea piață.

Astfel, aflăm de pe site-ul OMNIASIG că valoarea maximă a daunelor care pot fi acoperite de societate este de 1000 EUR, în cazuri de daune materiale, vătămări corporale sau deces. Asigurarea vizează persoane cu vârsta de minimum 14 ani care conduc trotinete sau biciclete electrice cu viteza limitată la 25 km/h.

Dacă asigurarea RCA a unei mașini durează 60 de secunde pe calculatorul RCA.ro, să se calculeze cât ar trebui să dureze asigurarea unei trotinete.

Legislația europeană obligă trotinetiștii să-și facă asigurare RCA.

Citește în continuare . . .

Pe unde s-o mai zgârii (4). Șoseaua Alpină Grossglockner. Deasupra tuturor.

Cea mai înaltă șosea alpină din Austria e ca o pârtie de schi asfaltată.

Traficul din București sau mândria de a fi columbian.

Studiul Global Congestion Impact plasează Bucureștiul pe un loc fruntaș. Sau codaș, depinde cum te uiți.

Cresc tarifele RCA pentru unii dintre șoferi.

Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală (ASF) a anunțat o schimbare importantă a sistemului bonus malus. Va crește costul asigurării RCA pentru unii dintre șoferi.

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.