Faliment și la EUROINS, liderul pieței RCA.

30.06.2023 - Noi informații:

Polițele, asigurările RCA emise de Euroins mai sunt valabile doar până pe 8 septembrie 2023.

Vedeți pașii care trebuie urmați pentru a solicita despăgbirea pentru polița RCA Euroins: https://www.fgaromania.ro/cerere-de-plata-privind-acordarea-despagubirilor-indemnizatiilor/

Iată aici ce trebuie să faceți pentru restituirea primei de asigurare: https://www.fgaromania.ro/cerere-de-plata-privind-acordarea-restituirii-de-prima-anexa-9/

Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF) a consființit oficial ceea ce presa relata deja de ceva vreme: retragerea licenței asiguratorului EUROINS, și constatarea insolvenței acestuia. Următorul pas firesc: falimentul, întrucât companiile de asigurări nu se pot reorganiza judiciar.

E un scenariu identic cu cel din septembrie 2021, când liderul pieței de atunci – CITY Insurance – lăsa cu buza umflată aproape jumătate din asigurații RCA din România.

EUROINS, companie a grupului bulgar EUROHOLD, este actualul lider de piață, cu o cotă de 31% din totalul polițelor RCA emise în țara noastră.

Semnalele că ceva nu e în regulă există de ceva vreme. La trei luni după suspendarea activității CITY, adică în decembrie 2021, ASF aplica o amendă uriașă, de peste un milion de EUR, celor de la EUROINS. ASF solicita și aplicarea unor măsuri de redresare financiară. Pe 1 februarie, același ASF o reclama la Parchetul General pe Tanja Blatnik, director general al EUROINS.

În lumea asigurărilor, astfel de constatări și penalizări vin, de regulă, pe fondul unei solvabilități scăzute. Mai pe românește, un asigurator trebuie să aibă rezerve suficiente pentru a acoperi daunele pe care le asigură. Or, atât în cazul CITY cât și în cazul EUROINS, banii lipseau din visterie, deși ambii asiguratori au tras dinspre asigurați sume uriașe.

„Gaura” constatată de ASF la EUROINS este de 400 de milioane de EUR, adică fix suma pe care a încasat-o compania în 2022 de la asigurați. Iar decizia de azi – și falimentul iminent – va afecta direct 2,5 milioane de români care dețin polițe la compania bulgară.

Indirect, vor fi afectați toți proprietarii de autovehicule, care vor fi obligați să contribuie suplimentar, prin banii de RCA, la Fondul de Garantare a Asiguraților din care se plătesc daunele asiguratorilor falimentari. Falimentul CITY a determinat o creștere de peste 70% a prețului pentru asigurările RCA.

EUROINS este al patrulea lider al pieței RCA care intră în faliment după Astra (2015), Carpatica (2016) și City (2021).

Poliţele de asigurare încheiate de clienţi la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Astfel, şoferii care au poliţe de asigurare RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asiguraţi până la data respectivă. Pronunțarea deschiderii procedurii de faliment va fi făcută de tribunal și anunțată public. Așadar, trebuie așteptată decizia tribunalului de intrare în faliment, iar apoi se va ști când se vor împlini cele 90 de zile cât vor mai fi valabile polițele.

De asemenea, şoferii care au poliţe RCA la Euroins au posibilitatea de a denunţa în orice moment poliţa, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurator autorizat. Potrivit unui anunț al companiei, asigurații au dreptul de a denunţa contractele de asigurare încheiate, precum şi dreptul de a recupera primele de asigurare plătite, în cadrul contractelor de asigurare, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor.

În cazul în care doriți să denunțați polița RCA Euroins trebuie să vă adresați direct companiei, trimițându-le o cerere în acest sens https://www.euroins.ro/informare-catre-clienti/.

Din păcate, ca la noi, nimeni nu știe dacă, când și cum vă vor fi returnați banii…

 

De ce le era frică n-am scăpat - noi, ca de obicei.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.